Skip to content

Seniorhälsa – allmän hälsa

WHO har inte har några särskilda råd eller regler för äldre personer när det gäller fysiska aktiviteter och träning. Råden gäller helt enkelt alla vuxna, över 18 år. Vår motions-träningstid bör vara minst 150 minuter per vecka – gärna mer.

Intensiteten bör vara minst måttlig så att vi blir lätt andfådda och gärna lite svettiga. Det är också viktigt att träningen utöver konditionsträning innehåller två pass med styrketräning (muskelstärkande träning) varje vecka.

Till de nya instruktionerna hör också hur viktigt det är att begränsa sin stillasittande tid.

I boken avlivas myterna att äldre inte skulle behöva både konditions och styrketräning på intensivare nivå.  Boken redovisas en amerikansk undersökning som tydligt visar att ju äldre vi är ju större nytta har vi av träningen. Något överraskande kanske. Missa inte den spännande läsningen.

Omslag

Hälsosam kost en fråga om livsstil

Det är när motion och riktigt hälsosam kost samt god sömn kombineras som vi verkligen kan förbättra vår hälsa. Därför är ämnet kost, inkluderande vitaminer och mineraler, en viktig del i boken. Ofta äter vi inte så hälsosamt som vi tror. Det behövs bara en titt på en rapport från Livsmedelsverket för att inse att det finns mycket som kan förbättras!

Till den hälsosamma livsstilen hör att:

  • undvika tobak, såväl rökning som snusning. Snusning är långt ifrån ofarligt.
  • dricka vin med måtta fördelat över veckan- då kan det faktiskt vara nyttigt
  • undvika att utsätta sig för föroreningar och dålig luft
  • sova minst 7, gärna 8 timmar per dygn

Boken ger god kunskap när det gäller vårt behov av såväl träning som kost och vårt behov av god sömn. Den redogör för nya spännande forskningsresultat och är lättläst och rikt illustrerad.

 

Livsmedelsverket har listat de sju enskilt viktigaste orsakerna till att vår kost inte är så hälsosam som den borde vara:

  • 9 av 10 svenskar äter för lite fullkorn och grönt (exempelvis fullkornsbröd, havregryn, fullkornsmysli, fullkornspasta och fullkornsris)
  • 8 av 10 äter för lite frukt bär och grönt
  • 7 av 10 äter för lite fisk och skaldjur
  • 4 av 10 äter för mycket socker
  • 7 av 10 äter för mycket salt
  • 8 av 10 äter för mycket mättat fett, ofta animaliskt, som rött kött, smör och grädde
  • Genomsnittligt kommer 15% av energiintaget (kalorierna)från godis, läsk, bakverk, och snacks vilket är allt för mycket.